Voetschimmel

Voetschimmel

Klachten en ongemak
Voetschimmel Schimmelinfectie Zwemmerseczeem Huidaandoeningen Behandeling Besmettelijk

Heb je last van witte schilfers tussen je tenen of plekken op je voeten die anders van kleur zijn dan je huidskleur? Misschien jeukt het ook of heb je zelfs blaasjes op je voeten? Dit kunnen tekenen zijn van voetschimmel, een veelvoorkomende huidaandoening. Gelukkig is voetschimmel goed te behandelen, vaak met medicijnen die je bij de apotheek kunt halen. Hieronder lees je wat voetschimmel precies is, hoe je het kunt behandelen en welke medicijnen je kunt gebruiken.

Voetschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een infectie die wordt veroorzaakt door een schimmel op je huid. Deze schimmel gedijt op vochtige plekken en komt veel voor in ruimtes zoals zwembaden en doucheruimtes. Hoewel de naam zwemmerseczeem doet vermoeden dat het eczeem is, gaat het echt om een schimmelinfectie.

De eerste symptomen van voetschimmel zijn vaak witte schilfers of velletjes tussen je tenen. Soms zie je dat de huid rood, lichter of donkerder is dan de rest van je voet. Ook kunnen er kloofjes (scheurtjes) ontstaan en soms voel je een branderig gevoel of zie je kleine blaasjes. Een veel voorkomend bijkomend symptoom is een nare geur van je voeten.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels bevinden zich overal, ook op je huid. Normaal gesproken veroorzaakt dit geen problemen omdat je huid een beschermende vetlaag heeft. Als deze beschermlaag verzwakt is, kan de schimmel de huid binnendringen en klachten veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je:

  • Vaak lang doucht of in bad gaat.
  • Veel zeep of shampoo gebruikt, wat je huid uitdroogt.
  • Strakke, slecht ventilerende schoenen draagt, zoals rubberen of plastic schoenen.
  • Last hebt van een verzwakte weerstand door bijvoorbeeld diabetes of een chemokuur.

Is voetschimmel besmettelijk?

Ja, voetschimmel is besmettelijk. Je kunt de schimmel oplopen door in contact te komen met huidschilfers van iemand anders die de schimmel heeft. Deze schilfers blijven vaak achter op vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportscholen. Als je daar op blote voeten loopt, kun je besmet raken.

Behandeling van voetschimmel: Wat kun je zelf doen?

Voetschimmel kun je meestal zelf goed behandelen. Het is belangrijk om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt naar anderen of naar andere delen van je lichaam. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

  • Was je voeten dagelijks, bij voorkeur zonder zeep. Als je toch zeep gebruikt, spoel je voeten dan goed af om alle zeepresten te verwijderen.
  • Droog je voeten grondig af, vooral tussen de tenen.
  • Draag dagelijks schone, katoenen of wollen sokken die goed ventileren en vocht opnemen.
  • Draag luchtige schoenen, bij voorkeur van leer of linnen, en wissel elke dag van schoenen. Vermijd schoenen van rubber of plastic.
  • Gebruik slippers in openbare ruimtes, zoals douches en zwembaden, om besmetting te voorkomen.

Medicijnen tegen voetschimmel

Naast hygiënische maatregelen kun je voetschimmel behandelen met medicijnen die je zonder recept bij ons kunt kopen. Deze medicijnen zijn erop gericht de schimmel te doden en je huid te laten herstellen. Er zijn twee hoofdsoorten medicijnen beschikbaar: crèmes voor op de huid en pillen.

Crèmes tegen voetschimmel

Een crème met een schimmelwerend middel is vaak de eerste stap in de behandeling van voetschimmel. De meest voorkomende crèmes bevatten terbinafine, miconazol of clotrimazol. Deze crèmes doden de schimmel en zorgen ervoor dat je huid kan genezen.

  • Terbinafine-crème: Deze crème hoef je maar 1 keer per dag te gebruiken, gedurende 1 tot 2 weken. Het is een krachtig middel dat snel werkt. Je hoeft de crème niet langer dan 2 weken te gebruiken.
  • Miconazol of clotrimazol: Deze crèmes moet je 2 keer per dag aanbrengen, gedurende 2 tot 6 weken. Ook als de plekken verdwenen zijn, moet je nog minstens een week doorsmeren om er zeker van te zijn dat de schimmel volledig weg is.

Het is belangrijk om de crème niet alleen op de zichtbare plekken te smeren, maar ook 2 centimeter eromheen. De schimmel kan namelijk verder verspreid zijn dan je denkt. Smeer de crème dun, want een dikke laag kan de huid irriteren.

Pillen tegen voetschimmel

Als de voetschimmel dieper in de huid zit of als je ook schimmelnagels hebt, kan een crème alleen niet voldoende zijn. Je huisarts kan dan pillen voorschrijven, zoals terbinafine-tabletten. Je neemt één pil per dag, meestal voor een periode van twee weken. Zorg ervoor dat je de kuur volledig afmaakt, zelfs als de klachten eerder verdwijnen.

Pillen tegen schimmels zijn sterke medicijnen en kunnen bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, diarree en in zeldzame gevallen leverproblemen. Daarnaast kunnen ze de werking van andere medicijnen beïnvloeden, zoals bloedverdunners of antidepressiva. Bespreek daarom altijd met je huisarts of je andere medicijnen gebruikt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen kun je voetschimmel zelf behandelen, maar soms is het verstandig om naar de huisarts te gaan:

  • Als de voetschimmel na gebruik van een crème niet verdwijnt.
  • Als je na twee weken pillen slikken nog steeds klachten hebt.
  • Als je last hebt van schimmelnagels die niet vanzelf genezen.

De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog of andere medicatie voorschrijven.

Lees ook