Samen voor verantwoord medicijngebruik

Verantwoord medicijngebruik

Medicijngebruik
Medicatieveiligheid Bijwerkingen Medicijnkosten Geneesmiddeltekort Therapietrouw

Samen voor verantwoord medicijngebruik. Onjuist gebruik van medicijnen kan ervoor zorgen dat de behandeling niet slaagt. En meer algemeen leidt onjuist gebruik tot ziekenhuisopnames, sterfgevallen, milieuschade en premiestijgingen in de zorg. Daarom geven we instructie aan de balie en houden we medicijngesprekken.

Samen voor verantwoord medicijngebruik

Meldpunt medicijnen

Al sinds 2004 kun je als patiënt je ervaringen met medicijnen delen via het Meldpunt Medicijnen. In de afgelopen jaren zijn er zo’n 35.000 meldingen binnen gekomen. Die gingen in bijna de helft van de gevallen over bijwerkingen. Zo’n 8% had betrekking op praktische zaken, die rechtstreeks de medicatieveiligheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld dikke oogdruppels die het effect van de behandeling verminderen of medicijnen die patiënten niet nemen vanwege een hoge bijbetaling. Daarnaast leveren ook medicatiestrips problemen op, waardoor de medicijnen niet of onvoldoende ingenomen worden. Ook de vieze smaak van medicijnen kan de therapietrouw in de weg staan. Tenslotte blijken leveringsproblemen regelmatig een belemmering voor een goede behandeling te zijn.

Bijwerkingen of ervaringen melden

Werkt je medicijn heel goed of juist niet? Heb je last van een bijwerking? Of ging er iets niet goed met het gebruik van het medicijn? Meld je ervaringen bij ons aan de balie. Je kunt ook melding maken bij het Meldpunt Medicijnen.

Het Meldpunt Medicijnen verzamelt ervaringen met medicijnen en werkt samen met het Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum. Doel is medicijngebruikers inzicht te geven in hun medicijngebruik. Bijwerkingen worden sneller herkend en medicijngebruikers geven elkaar tips.

De doordrukstrips van mijn medicijnen zijn zo stug. Kost me veel moeite om de tablet eruit te drukken
Mevrouw Van der Heijden, 88 jaar

Therapietrouw

Therapietrouw is de mate waarin jij als patiënt de behandeling uitvoert zoals afgesproken met de zorgverlener. Therapietrouw is belangrijk want het zorgt voor betere resultaten van de ingezette therapie en drukt ook de zorgkosten. Veel patiënten wijken bewust of onbewust af van de met de zorgverlener afgesproken behandeling. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Soms vergeten mensen het. Daarom hebben wij in de apotheek bijvoorbeeld de medicijnrol. Heb je meerdere geneesmiddelen en is het innameschema lastig? Dan kan deze rol een uitkomst zijn. Deze rol helpt om op tijd de juiste hoeveelheid geneesmiddelen in te nemen. Als de arts toestemming geeft, vergoedt de zorgverzekeraar deze medicijnrol.

Lees meer

Wanneer geldt jouw eigen risico en wanneer moet je bijbetalen?

Haal je een medicijn op in de apotheek? Dan wordt dit meestal vergoed door je zorgverzekeraar (nadat je eigen risico is volgemaakt).

De medicijnen werden vergoed, maar nu moeten mijn man en ik vanwege een extreme prijsverhoging per kwartaal een flinke eigen bijdrage betalen
Mevrouw Van der Heijden, 88 jaar

Medicijngesprek

Verkeerd medicijngebruik komt vaker voor bij mensen die meer dan vijf medicijnen gebruiken. Daarom stelt de Inspectie voor de Volksgezondheid als eis dat de apotheek een controlegesprek met je voert. Dat kan in de apotheek of bij jou thuis.

Lees meer

Leverbaarheid geneesmiddelen

Soms is jouw middel niet leverbaar. En dat kan leiden tot vervelende situaties. We hebben in Nederland te maken met grote medicijntekorten. We leggen je uit hoe dat komt.

Lees meer

Onze tips voor verantwoord medicijngebruik

  1. Wees alert op bijwerkingen van medicijnen, meld ze ons.
  2. Zijn er problemen met het dagelijks toedienen van de medicijnen? Vraag ons om de medicijnrol.
  3. Voorkom verrassingen aan de balie: ga na welke medicatie je vergoed krijgt en welke niet.
  4. Gebruik je meer dan vijf geneesmiddelen? Vraag dan een medicijngesprek aan.
  5. Laat je goed door ons voorlichten over het alternatieve geneesmiddel bij leveringsproblemen.
Onjuist of niet zinvol gebruik kan ervoor zorgen dat de behandeling niet slaagt. En meer algemeen leidt het tot ziekenhuisopnames, sterfgevallen, milieuschade en premiestijgingen in de zorg. Daarom geven wij instructie aan de balie en houden wij medicijngesprekken
Janneke, 48 jaar, apothekersassistent

Lees ook