Koortslip

Koortslip

Klachten en ongemak
Zinkoxide Zinksulfaat Koortslip Herpesvirus Besmetting

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een ontsteking van de huid veroorzaakt door het herpesvirus. Hierbij ontstaan blaasjes op of rondom je lippen, die jeuken, tintelen of pijn doen. De blaasjes bevatten vocht en kunnen op andere plekken verschijnen, zoals je neus, kin of oogleden. Na enkele dagen drogen ze op en vormt zich een korstje. Meestal geneest een koortslip binnen 10 dagen vanzelf.

Koortslip

Hoe krijg je een koortslip?

De oorzaak van een koortslip is het herpesvirus. Dit virus krijg je meestal via direct contact, bijvoorbeeld door kussen of het delen van persoonlijke spullen zoals bestek of lippenbalsem. Veel mensen dragen het virus al bij zich zonder klachten te hebben. Het virus blijft levenslang in je lichaam aanwezig en kan door factoren zoals zonlicht, stress, koorts of een verzwakte afweer opnieuw actief worden. Wanneer het virus actief wordt, ontstaat vaak eerst een branderig of jeukend gevoel, waarna de blaasjes volgen.

Placeholder for Ik heb een koortslip | Thuisarts.nl (1)

Hoe voorkom je verspreiding?

Een koortslip is besmettelijk, vooral als de blaasjes open zijn. Om te voorkomen dat je anderen besmet:

  • Raak de koortslip niet aan.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep.
  • Deel geen persoonlijke spullen.
  • Kus of knuffel anderen niet en vermijd orale seks.

Behandeling van een koortslip

Een koortslip geneest meestal vanzelf, maar er zijn crèmes en gels die de klachten kunnen verlichten of de genezing iets kunnen versnellen. Je kunt deze producten bij de apotheek of drogist kopen, zoals zinksulfaat en zinkoxide. Beide werken licht samentrekkend en beschermend, en helpen bij het indrogen van de blaasjes. Ze kunnen jeuk en pijn verlichten, maar voorkomen niet dat de koortslip later terugkeert.

  1. Zinksulfaat

    Zinksulfaat werkt licht samentrekkend en beschermend. Zinksulfaat verlicht jeuk en pijn. Bovendien zou het de groei van virussen remmen. Het moet gebruikt worden tot de blaasjes zijn ingedroogd.

    Zinksulfaat voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus blijft dus aanwezig in de gezichtszenuwen. Het branderige tintelende gevoel kunt u tegengaan met zinksulfaat. Het is verkrijgbaar in een gel of vette crème.

  2. Zinkoxide

    Zinkoxide werkt licht samentrekkend en beschermend op de huid. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook indrogend, jeukstillend of verkoelend. Het moet gebruikt worden tot de blaasjes zijn ingedroogd.

    Zinkoxide voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus blijft dus aanwezig in de gezichtszenuwen. Het branderige tintelende gevoel kunt u tegengaan met zinkoxide. Het is verkrijgbaar in zalf (zinkzalf) of smeersel (zinkolie).

  3. Antivirusmedicijnen

    Antivirusmedicijnen gebruikt bij een koortslip hebben een klein effect. Met deze medicijnen kunt u proberen de koortslip iets sneller over te laten gaan. Ze voorkomen niet dat de koortslip later weer terugkeert. Ze doden het virus namelijk niet. Het virus blijft dus aanwezig in de gezichtszenuwen. Voorbeelden zijn aciclovir en valaciclovir.

    Aciclovir wordt soms samen met hydrocortison in een crème gebruikt.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als je vaak een ernstige koortslip hebt, blaasjes bij je ogen krijgt of als je een verminderde afweer hebt door bijvoorbeeld chemotherapie. Ook als je zwanger bent of blaasjes op je genitaliën hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook