Uitgelicht
Overzicht contracten zorgverzekeraars - apotheek
In onderstaand overzicht zie je de contracten die door de apotheek zijn afgesloten met zorgverzekeraars.
Selecteer een zorgverzekeraar om contracten te vergelijken.
Belangrijke aandachtspunten
Aantal aangewezen preferente geneesmiddelen (aug 2024)
Zorgverzekeraars met meer voorkeursmedicijnen beperken de keuzevrijheid voor patiënten doordat meer medicijnen onder het preferentiebeleid vallen.
Leveringsproblemen (aug 2024)
Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de beschikbaarheid van de door hen ingekochte en aangewezen medicijnen In de kolommen zie je de aantallen niet leverbare preferente medicijnen.
Medicatiebeoordeling buiten eigen risico?
Een medicatiebeoordeling is belangrijk voor veilig medicijngebruik, maar wordt niet door elke zorgverzekeraar vergoed.
Preferente geneesmiddelen buiten eigen risico?
Bij de ene zorgverzekeraar valt het voorkeursmedicijn onder je eigen risico en bij de ander niet. Verdiep je hier goed in. Dit kan je aanzienlijk geld besparen.
Bijzondere zorgprojecten
Passende zorg bij dementie
Sommige zorgverzekeraars vergoeden extra zorg voor mensen met dementie. Kijk in de kolommen welke verzekeraars meedoen met 'het zorgprogramma'.
Verminderen gebruik maagzuurremmers
Maagzuurremmers worden vaak voorgeschreven bij NSAID's, maar soms te lang gebruikt. De apotheek houdt hier toezicht op. Kijk welke zorgverzekeraars dit vergoeden.
Therapietrouwverbetering bij astma/COPD
Farmaceutische zorg bij astma/COPD is van levensbelang. Therapietrouw en bijvoorbeeld goede inhalatietechniek is daarbij cruciaal. Welke zorgverzekeraar vergoedt deze begeleiding?
Prestaties
Contract geneesmiddelen
Heeft de apotheek een contract met de zorgverzekeraar voor het leveren van medicijnen en bijbehorende zorg?
Terhandstelling geneesmiddel
Als je met een recept bij de apotheek komt, wil je je geen zorgen maken over de kosten daarvan. Vergelijk welke zorgverzekeraars 'het bestellen en afhalen van je medicijnen' vergoeden.
Magistrale bereidingen
Soms moet een medicijn speciaal gemaakt worden, bijvoorbeeld voor een specifieke patiënt of als het niet beschikbaar is. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden dit.
Bijzondere magistrale bereiding
De apotheek maakt soms speciaal een medicijn voor een patiënt, bijvoorbeeld omdat het niet meer verkrijgbaar is, een lagere sterkte nodig is, of het bestaande medicijn ongeschikt is. Krijg je dit vergoed?
Terhandstelling met begeleidingsgesprek
Goede uitleg over een medicijn is belangrijk; je wilt immers weten hoe en wanneer het het beste werkt. Een kort gesprek met instructie is daarom erg belangrijk. Wordt dit vergoed?
Medicijnrol verstrekking
Om de medicijnrol op maat te maken en de veiligheid ervan te waarborgen, vraagt dit veel werk van de apotheek. Deze zorgverzekeraars ondersteunen goede zorg rond de medicijnrol.
Instructie UR geneesmiddel gerelateerd hulpmiddel
Om een medisch hulpmiddel goed te kunnen gebruiken is er een instructie nodig, bijvoorbeeld bij een inhalator. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden dit. Vergelijk altijd goed!
Medicatiebeoordeling
Als je chronisch medicijnen gebruikt is het belangrijk dat dit regelmatig wordt gecontroleerd of het nog veilig is. Bij sommige zorgverzekeraars krijg je dit vergoed, bij anderen niet.
Farmaceutische begeleiding i.v.m. ontslag uit het ziekenhuis
Als je naar huis mag vanuit het ziekenhuis, is het belangrijk dat je dossier met geneesmiddelengebruik goed wordt overgedragen, bijvoorbeeld aan je huisarts. Wordt dit vergoed?
Begeleiding bij dagbehandeling/polikliniekbezoek
De apotheek heeft als belangrijke taak om je medicijngebruik goed en veilig te laten verlopen, ook bij dagbehandeling bijvoorbeeld. Welke zorgverzekeraars vergoeden dit eigenlijk?