Medicatiebeoordeling bij chronisch geneesmiddelengebruik

Bijwerkingen
Farmaceutische zorg Gecontracteerde zorg Gezondheidszorg Medicatiebeoordeling Medicijngebruik

Wat is een medicatiebeoordeling? 

Een medicatiebeoordeling is een uitgebreid gesprek óver en onderzoek ván  je medicijngebruik. Wij noemen het ook wel ‘medicijngesprek’. We bekijken al je voorgeschreven medicijnen, zelfzorgmiddelen en voedingssupplementen. Zo zorgen we ervoor dat alles goed op elkaar is afgestemd en dat er geen ongewenste wisselwerkingen zijn. Hierdoor werken je medicijnen zo effectief mogelijk, met zo min mogelijk bijwerkingen. Dit wordt alleen vergoed als er een medische of farmaceutische noodzaak bestaat. 

"Mevrouw Van der Vlist gebruikte vijf geneesmiddelen, waaronder enalapril. Tijdens de medicatiebeoordeling bleek dat ze last had van chronische kriebelhoest en slecht slapen. Daarom werd enalapril vervangen door een alternatief, omdat kriebelhoest een bekende bijwerking is. Door deze aanpassing verbeterden de klachten en kon ze weer beter slapen."

Apotheker heeft medicijngesprek met mevrouw

Waarom is een medicatiebeoordeling belangrijk? 

Bij langdurig medicijngebruik kunnen veranderingen in je gezondheid of medicatie optreden die om een nieuwe aanpak vragen. Een medicatiebeoordeling helpt om: 

  • Bijwerkingen te verminderen: Door mogelijke bijwerkingen te herkennen en te bespreken, kunnen we aanpassingen voorstellen die je klachten verminderen. 
  • Wisselwerkingen te voorkomen: We controleren of je medicijnen goed samenwerken en of er geen gevaarlijke combinaties zijn. 
  • De effectiviteit te verbeteren: We zorgen ervoor dat je de juiste medicijnen in de juiste dosering gebruikt, zodat je de beste resultaten behaalt. 
  • Nieuwe klachten te voorkomen: Door regelmatig je medicijngebruik te evalueren, kunnen we problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken. 

Hoe werkt een medicatiebeoordeling? 

 

  1. Afspraak maken: Maak een afspraak bij je apotheek voor een medicatiebeoordeling. 

  2. Voorbereiding: Neem al je medicijnen, zelfzorgmiddelen en supplementen mee naar de afspraak, inclusief een lijst van wat je dagelijks gebruikt. 

  3. Het gesprek: Tijdens de afspraak bespreek je samen met de apotheker je huidige gezondheidstoestand, hoe je je voelt, en of je klachten of vragen hebt over je medicijngebruik. 

  4. Analyse: De apotheker bekijkt je medicijngebruik en kijkt naar mogelijke verbeterpunten en bespreekt dit met je huisarts. 

  5. Advies op maat: Je krijgt persoonlijk advies over eventuele aanpassingen in je medicijngebruik en tips om je behandeling te verbeteren. 

Placeholder for Medicatiebeoordeling. Een huisarts aan het woord

Voor wie is een medicatiebeoordeling geschikt? 

Een medicatiebeoordeling is vooral nuttig voor: 

  • Mensen die meerdere, vaak meer dan vijf verschillende medicijnen gebruiken. 
  • Patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk. 
  • Iedereen die bijwerkingen ervaart of zich zorgen maakt over hun medicijngebruik. 

Let op: Zorgverzekeraars kunnen specifieke eisen stellen om voor vergoeding in aanmerking te komen. 

Samenwerking met je huisarts is cruciaal 

Een goede medicatiebeoordeling doen we niet alleen. Onze samenwerking met je huisarts is essentieel. Samen beoordelen we je medicijngebruik, zodat je altijd de best mogelijke zorg ontvangt. Zo zorgen we ervoor dat je behandeling veilig, effectief en optimaal is afgestemd op je gezondheidssituatie. Je gezondheid staat voorop, en dat bereiken we het beste door nauw samen te werken met alle betrokken zorgverleners. 

Een medicatiebeoordeling is essentieel voor patiënten die meerdere geneesmiddelen gebruiken om mogelijke interacties en bijwerkingen te voorkomen. De samenwerking met de apotheek is daarbij van groot belang, dankzij hun expertise in medicijncombinaties en doseringen. Zo zorgen we voor een veilige en effectieve behandeling
Jan Essink, huisarts

Wanneer mag de apotheek 'deze handeling' declareren? 

De apotheek mag deze ‘prestatie’ declareren als de apotheek onder meer onderstaande activiteiten heeft uitgevoerd. 

 

Om deze prestatie te kunnen declareren, moeten de volgende activiteiten minimaal zijn uitgevoerd: 

  • Aan de hand van een gestructureerde vragenlijst is jouw huidige gebruik van medicijnen met jou (en/of jouw verzorger) besproken, eventuele problemen die daarmee samenhangen, jouw ervaringen, zorgen, verwachtingen en overtuigingen over medicatie (Farmacotherapeutische anamnese). 
  • De verzamelde gegevens zijn geordend en is bepaald welke informatie ontbreekt. Er is vervolgens een gestructureerde methode gebruikt om mogelijke problemen met de medicatie (FTP's) te identificeren (farmacotherapeutische analyse). 
  • Jouw arts en apotheker stellen samen een behandelplan op, inclusief behandeldoelen, prioriteiten en acties die moeten worden ondernomen. 
  • Het herziene behandelplan voor medicatie is met jou (en/of jouw verzorger) besproken. Het plan is indien nodig aangepast op basis van jouw reactie (farmacotherapeutisch behandelplan). 
  • In overleg tussen jouw apotheker en arts zijn afspraken gemaakt over de controle en evaluatie van de afgesproken acties in het behandelplan. De evaluatie met jou (en/of jouw verzorger) vindt kort na de aanpassingen plaats (follow-up en monitoring). 
  • De registratie van de medicatiebeoordeling, het definitieve behandelplan voor medicatie en de evaluatie van de afgesproken acties zijn vastgelegd in het digitale patiëntendossier. 

De gemiddelde kosten van een medicatiebeoordeling zijn: € 75 -125. Sommige verzekeraars laten de medicatiebeoordeling buiten het eigen risico.

Let op: zorgverzekeraars kunnen specifieke eisen stellen voor vergoeding. 

Meer weten over dit onderwerp? 

Raadpleeg dan de volgende bronnen:  

Relevante artikelen

Lees ook: