Slapen

Slaapmedicatie

Medicijngebruik
Medicatieveiligheid Alternatieve middelen Benzodiazepinen Slaapproblemen Verslaving

Temazepam en oxazepam zijn bekende slaapmiddelen, maar kunnen verslavend werken. Slaapproblemen ontstaan vaak door psychische of lichamelijke klachten, stress, of verkeerde gewoontes, zoals te vroeg of te laat naar bed gaan, en verstoringen van het dag-nachtritme door werk of jetlag. Ook stimulerende middelen zoals koffie en energydranken, laat beeldschermgebruik, hoge inspanning of zware maaltijden voor het slapen kunnen een negatieve invloed hebben. Je zorgen maken over slaap kan het probleem verergeren.

Slapen

Slaapstoornis

Is hier dan sprake van een slaapstoornis? Nee. Bij slaapstoornissen moet je denken aan apneu, narcolepsie, rusteloze benen of vertraagd slaapfasesyndroom. Lees meer hierover op hersenstichting.nl of op www.thuisarts.nl.

Slaapmedicatie

Slaapmiddelen kun je het beste alleen af en toe gebruiken en niet gedurende lange tijd achter elkaar. Bij langdurig gebruik van slaapmiddelen kan namelijk gewenning en afhankelijkheid ontstaan. Dus het dringende advies is deze kortdurend te gebruiken.

  1. Kortwerkende benzodiazepinen

    Kortwerkende benzodiazepinen, ook wel kortwerkende slaapmiddelen genoemd, werken spierontspannend, rustgevend en maken suf. Ze werken kort en worden daarom vooral gebruikt als je problemen hebt om in te slapen. Voorbeelden zijn flunitrazepam, loprazolam, midazolam, temazepam, zolpidem en zopiclon.

  2. Langwerkende benzodiazepinen

    Langwerkende benzodiazepinen, ook wel slaapmiddelen genoemd, werken spierontspannend, rustgevend en maken suf. Ze werken vrij lang en worden vooral gebruikt om door te slapen. Van deze middelen kun je ook overdag nog suf zijn. Voorbeelden zijn diazepam, flurazepam, lorazepam, lormetazepam, nitrazepam en oxazepam.

Alternatieve middelen

  1. Valeriaan

    Valeriaan is een kruidenmiddel. Het heeft een licht rustgevende werking. Hierdoor kun je beter in slaap vallen.
    Let op: valeriaan heeft wisselwerkingen met sommige andere medicijnen. Raadpleeg altijd je apotheek wanneer je dit middel wilt gaan gebruiken.

  2. Aardbeiblad met wijnstokblad

    Aardbeiblad met wijnstokblad is een kruidenmiddel. Het kan worden gebruikt bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij slapeloosheid.

  3. Melatonine

    Melatonine is een hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt. Men denkt dat melatonine iets met het bioritme van de mens heeft te maken. De afgifte komt 's avonds op gang. Onder invloed van licht wordt de melatonineafgifte weer minder. Melatonine wordt gebruikt bij inslaapstoornissen.
    Let op: melatonine heeft wisselwerkingen met sommige andere medicijnen. Raadpleeg altijd je apotheek wanneer je dit middel wilt gaan gebruiken.

  4. Levomepromazine

    Ernstig zieke mensen of mensen die op sterven liggen, kunnen zeer angstig, onrustig of verward zijn of veel pijn hebben. Een kunstmatige slaap kan deze periode verlichten. Levomepromazine zorgt voor een kunstmatige slaap. Het wordt gebruikt om het effect van het slaapmiddel midazolam te versterken als dit onvoldoende werkt.

  5. Chloralhydraat

    Chloralhydraat wordt soms gebruikt bij mensen met een psychische stoornis.

  6. Amitriptyline

    Ernstig zieke mensen of mensen die op sterven liggen kunnen last hebben van slapeloosheid. Amitriptyline kan dan worden gebruikt als benzodiazepinen onvoldoende werken.

  7. Trazodon

    Trazodon kan worden gebruikt voor slaapproblemen bij ernstig zieke mensen, mensen die op sterven liggen of mensen die last hebben van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

  8. Mirtazapine

    Mirtazapine kan worden gebruikt voor slaapproblemen bij ernstig zieke mensen, mensen die op sterven liggen of mensen die last hebben van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan ook worden gebruikt tegen ernstige slaapproblemen bij depressieve jongeren als andere maatregelen niet helpen.

Stoppen met slaapmiddelen

Als je moeite hebt met het stoppen met slaapmiddelen neem dan contact op met de apotheker. Wij kunnen je adviseren. In overleg met je huisarts kunnen we besluiten tijdelijk andere medicijnen voor te schrijven waarmee je kunt afbouwen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook