Borstvoeding

Borstvoeding

Vrouw
Medicijnen Apotheekadvies Voordelen Borstvoeding

Borstvoeding geven is goed voor jou en je baby. Het is de beste voeding die je je baby kunt geven. Borstvoeding bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die je baby helpen groeien en zich ontwikkelen. Daarnaast beschermt borstvoeding je baby tegen infecties en ziektes. Maar hoe zit het als je medicijnen gebruikt? Kun je dan nog veilig borstvoeding geven? Hieronder leggen we uit waar je op moet letten als je borstvoeding geeft en medicijnen gebruikt.

Borstvoeding

De voordelen van borstvoeding

Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel jou als je baby. Voor je baby betekent borstvoeding een kleinere kans op infecties aan maag, darmen, keel, oren en longen. Ook is er een verband tussen borstvoeding en een lagere kans op overgewicht en diabetes later in het leven.

Voor jou als moeder zorgt borstvoeding ervoor dat je baarmoeder sneller krimpt, wat helpt om minder bloed te verliezen na de bevalling. Daarnaast maak je door het geven van borstvoeding het 'knuffelhormoon' aan, wat je helpt ontspannen. Ook blijkt dat vrouwen die borstvoeding geven minder kans hebben op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, eierstokkanker en diabetes type 2.

Placeholder for Ik wil borstvoeding geven | Thuisarts.nl (1)

Medicijngebruik tijdens borstvoeding

Gebruik je medicijnen? Dan is het belangrijk om te weten of je veilig borstvoeding kunt geven. Niet alle medicijnen zijn namelijk geschikt om te gebruiken als je borstvoeding geeft. Sommige medicijnen kunnen in de moedermelk terechtkomen en zo bij je baby terechtkomen. Dat kan soms schadelijk zijn.

Vraag ons altijd advies als je medicijnen gebruikt en borstvoeding wilt geven. Doe dit bij voorkeur al voordat je baby geboren wordt, zodat je weet waar je aan toe bent. We kunnen je precies vertellen welke medicijnen veilig zijn en welke je beter kunt vermijden.

Veelvoorkomende medicijnen bij borstvoeding

Hieronder geven we een overzicht van enkele medicijnen die vaak worden voorgeschreven aan vrouwen die borstvoeding geven. We leggen uit wat ze doen en of ze veilig zijn tijdens de borstvoeding.

Oxytocine

Oxytocine is een hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt en dat helpt bij de 'toeschietreflex'. Dit is het proces waarbij de melk uit je borsten vrijkomt wanneer je baby aan de borst drinkt of wanneer je kolft. Soms kan je arts een neusspray met oxytocine voorschrijven als de toeschietreflex niet goed op gang komt, bijvoorbeeld bij stuwing (harde en volle borsten) of als je moeite hebt met kolven. Oxytocine is veilig te gebruiken tijdens de borstvoeding en helpt de melkproductie te stimuleren.

Domperidon

Domperidon wordt soms voorgeschreven om de melkproductie te stimuleren. Het werkt door de afgifte van het hormoon prolactine te bevorderen, wat ervoor zorgt dat je meer melk gaat aanmaken. Dit medicijn kan nuttig zijn als je te weinig melk produceert. Domperidon kan echter bijwerkingen hebben, dus het is belangrijk dat je arts of apotheker eerst nagaat of dit medicijn geschikt voor je is.

Paracetamol en ibuprofen

Als je last hebt van pijn tijdens de borstvoeding, bijvoorbeeld door gevoelige tepels of tepelkloven, kun je paracetamol gebruiken. Dit is een veilig pijnstiller tijdens de borstvoeding. Als paracetamol niet genoeg helpt, kun je ook ibuprofen gebruiken. Dit werkt ontstekingsremmend en is ook veilig tijdens de borstvoeding.

Flucloxacilline

Borstontsteking (mastitis) kan optreden als bacteriën in de melkklieren terechtkomen. Dit kan pijn, zwelling en koorts veroorzaken. Als je een borstontsteking hebt, kan je arts flucloxacilline voorschrijven. Dit is een antibioticum dat de bacteriën bestrijdt die de ontsteking veroorzaken. Flucloxacilline is veilig om te gebruiken tijdens de borstvoeding. Het is wel belangrijk om de antibiotica kuur volledig af te maken, ook als je klachten al eerder verdwijnen.

Erytromycine

Erytromycine is een ander antibioticum dat soms wordt voorgeschreven bij een borstontsteking. Net als flucloxacilline bestrijdt het de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Erytromycine is ook veilig voor je baby tijdens de borstvoeding.

Wat kun je doen als je te weinig melk hebt?

Als je denkt dat je te weinig melk produceert, zijn er enkele stappen die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je je baby vaak aanlegt, ongeveer 8 tot 12 keer per dag, ook 's nachts. Veel huid-op-huid contact helpt ook om de melkproductie te stimuleren. Als je ondanks deze maatregelen nog steeds weinig melk hebt, kun je overwegen om tussen de voedingen door te kolven om je melkproductie op te voeren.

In sommige gevallen kan je arts je helpen met medicijnen zoals oxytocine of domperidon, zoals eerder genoemd. Daarnaast is het altijd een goed idee om hulp te vragen aan een lactatiekundige. Deze specialist kan je ondersteunen bij het optimaliseren van het borstvoedingsproces.

Advies en ondersteuning

Heb je vragen of maak je je zorgen over borstvoeding in combinatie met medicijnen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige, huisarts of apotheek. Ook kun je terecht bij een lactatiekundige, die gespecialiseerd is in het begeleiden van borstvoeding. Goede begeleiding kan ervoor zorgen dat je borstvoeding kunt blijven geven, zelfs als je medicijnen moet gebruiken.

Borstvoeding is een waardevol proces voor jou en je baby. Met de juiste zorg en ondersteuning kun je het zo lang voortzetten als je wilt. Vraag bij twijfel altijd advies aan je zorgverlener. Zo zorg je ervoor dat zowel jij als je baby gezond blijven, ook tijdens het gebruik van medicijnen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook