Botontkalking

Botontkalking

Aandoening en ziekte
Medicatie Osteoporose Botontkalking Behandeling Voeding Vitamine D

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is een aandoening waarbij je botten dunner en zwakker worden, wat het risico op breuken vergroot. In Nederland hebben ongeveer 900.000 mensen osteoporose en dit aantal zal naar verwachting de komende jaren blijven stijgen. Botontkalking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en wordt meestal niet opgemerkt totdat er een botbreuk optreedt. Hieronder lees je meer over de oorzaken, de behandelmogelijkheden en de rol van ons als apotheek.

Botontkalking

Oorzaken van botontkalking

Botontkalking ontstaat wanneer je lichaam meer bot afbreekt dan dat het aanmaakt. Dit gebeurt vaak op latere leeftijd, wanneer de balans tussen botopbouw en -afbraak verstoord raakt. Andere factoren die bijdragen aan botontkalking zijn:

  • Erfelijkheid: Als osteoporose in je familie voorkomt, heb je een groter risico.
  • Leefstijl: Gebrek aan beweging en ongezonde voeding verhogen het risico op botontkalking.
  • Laag gewicht: Mensen met een lage BMI hebben een hoger risico op botverlies.
  • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals prednison, kunnen botverlies veroorzaken.
  • Leeftijd: Na je 35ste beginnen je botten langzaam te verzwakken.
  • Ziekten: Bepaalde ziekten, zoals schildklieraandoeningen, kunnen bijdragen aan botverlies.

Wat merk je van botontkalking?

Botontkalking geeft vaak geen duidelijke symptomen totdat je een bot breekt. Veelvoorkomende breuken zijn pols-, heup- en wervelbreuken. Een ingezakte wervel kan leiden tot rugpijn en een krommere rug, en soms verlies je enkele centimeters in lengte. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van risicofactoren en actie te ondernemen voordat er een breuk optreedt.

Placeholder for Ik wil weten of ik botontkalking heb | Thuisarts.nl (1)

Behandeling van botontkalking

Er is geen genezing voor osteoporose, maar je kunt de achteruitgang van je botten afremmen en de kans op nieuwe botbreuken verkleinen. De behandeling richt zich op een combinatie van medicijnen, beweging en voeding. Je apotheek speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van je medicatiegebruik en zorgt ervoor dat je de juiste informatie krijgt over je behandeling.

Medicijnen voor botontkalking

Verschillende medicijnen kunnen helpen bij het behandelen van botontkalking. Hieronder staan de meest voorkomende medicijnen en hoe ze werken:

  1. Calcium
    Calcium is essentieel voor de botopbouw. Je lichaam heeft elke dag voldoende calcium nodig om nieuwe botten te kunnen maken. Calciumcarbonaat en calciumcarbonaat met calciumlactogluconaat zijn voorbeelden van calciumhoudende medicijnen. De apotheek adviseert je over het juiste gebruik van deze supplementen en zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid calcium binnenkrijgt.
  2. Vitamine D
    Vitamine D helpt je lichaam calcium uit voeding op te nemen. Zonder voldoende vitamine D kan je lichaam calcium niet goed gebruiken, wat leidt tot zwakkere botten. Voorbeelden van vitamine D-supplementen zijn colecalciferol en calcifediol. Het is belangrijk om vitamine D te combineren met voldoende calcium voor een optimaal effect. We helpen je met de juiste dosering en combineren deze supplementen met andere medicatie als dat nodig is.
  3. Bisfosfonaten
    Bisfosfonaten zijn medicijnen die de botafbraak tegengaan. Ze binden zich aan calcium in het bot, waardoor de afbraak wordt geremd en je botten sterker worden. Alendroninezuur, clodroninezuur en risedroninezuur zijn veelgebruikte bisfosfonaten. Deze medicijnen kunnen als tablet of via een infuus worden toegediend. We geven je advies over het innemen van deze medicijnen. Bijvoorbeeld: alendroninezuur moet je op een lege maag innemen en daarna 30 minuten rechtop blijven zitten om beschadiging van je slokdarm te voorkomen.
  4. Denosumab
    Denosumab is een injectie die ervoor zorgt dat je botten minder snel worden afgebroken. Het wordt vaak voorgeschreven als bisfosfonaten niet voldoende werken of als je problemen hebt met het innemen van bisfosfonaten. Denosumab wordt altijd gecombineerd met calcium en vitamine D. We zorgen ervoor dat je deze medicijnen op de juiste manier gebruikt en ondersteunen je bij het plannen van injecties.
  5. SERM’s (Selectieve Estrogen Receptor Modulatoren)
    SERM’s, zoals bazedoxifeen en raloxifeen, werken op een vergelijkbare manier als oestrogenen. Ze helpen bij het versterken van botten door de afbraak ervan te remmen. SERM’s worden vaak voorgeschreven aan vrouwen na de overgang en worden gecombineerd met calcium en vitamine D. We zorgen ervoor dat je de juiste combinatie van medicijnen krijgt om de botten zo sterk mogelijk te houden.
  6. Calcitonine
    Calcitonine verlaagt de hoeveelheid calcium in het bloed en remt de afbraak van botten. Dit medicijn wordt vooral gebruikt bij mensen die plotseling niet meer kunnen lopen, zoals na een botbreuk. Het helpt om verdere botverzwakking te voorkomen.
  7. Teriparatide
    Teriparatide stimuleert de aanmaak van nieuwe botcellen en helpt bij de opname van calcium uit de voeding. Dit medicijn wordt vaak gebruikt bij mensen met ernstige botontkalking en verhoogt de botsterkte aanzienlijk. We helpen met de juiste instructies voor het gebruik van teriparatide.

Wat kun je zelf doen?

Naast het gebruik van medicatie zijn er ook andere manieren waarop je je botten kunt versterken en de progressie van osteoporose kunt vertragen:

  • Bewegen: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen en krachttraining, helpt om je botten sterk te houden.
  • Gezonde voeding: Eet een gevarieerd dieet dat rijk is aan calcium en vitamine D. Zuivelproducten, groene bladgroenten en vette vis zijn goede bronnen van calcium en vitamine D.
  • Voorkom vallen: Omdat een val een breuk kan veroorzaken, is het belangrijk om maatregelen te nemen om vallen te voorkomen. Dit kan variëren van het verbeteren van je balans tot het aanpassen van je leefomgeving.

De rol van de apotheek

We spelen een cruciale rol in de behandeling van botontkalking. we zorgen ervoor dat je de juiste medicatie krijgt en geven je advies over het gebruik ervan. We kunnen ook controles uitvoeren om ervoor te zorgen dat je de medicijnen veilig gebruikt en geen bijwerkingen ervaart. Het is belangrijk om eventuele vragen over je medicatie met ons te bespreken. Bijvoorbeeld, bij het gebruik van bisfosfonaten zoals alendroninezuur, moet je precies weten hoe je het moet innemen om problemen te voorkomen.

We kunnen je ook ondersteunen bij het plannen van injecties, zoals bij het gebruik van denosumab en je helpen om je medicatie trouw in te nemen, wat essentieel is voor een effectieve behandeling van osteoporose.

Gerelateerde artikelen

Lees ook

Doe de zwakkebottentest van de osteoporosevereniging