Dementie

Wereld Alzheimerdag

Nieuws
Netwerk Apotheken
Alzheimer Dementie Gezichts- en gehoorverlies Gezonde leefstijl Hart- en hersengezondheid Risicofactoren
Gepubliceerd op 21 september 2024

Dementie: laatste inzichten 

Uit recent onderzoek van 27 experts dat gepubliceerd is in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet blijkt overtuigend nieuw bewijs dat onbehandeld gezichtsverlies en een hoog LDL-cholesterol risicofactoren zijn voor de ontwikkeling van dementie. Door risicofactoren vroeg aan te pakken, kun je de kans op dementie aanzienlijk verkleinen. Maar wat kun je precies doen? In dit artikel leggen we uit hoe een gezonde leefstijl, schone lucht, en zelfs een bril of gehoorapparaat hierbij kunnen helpen.

Dementie

Leefstijl en gezondheid

Het begint allemaal met een gezonde leefstijl. Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein. Stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer bewegen, en een gezond gewicht behouden zijn enkele van de belangrijkste stappen die je kunt nemen. Ook het voorkomen van diabetes en het beheersen van hoge bloeddruk en cholesterol zijn cruciaal. Dit zijn risicofactoren die niet alleen hart- en vaatziekten veroorzaken, maar ook je hersenen kunnen aantasten, wat de kans op dementie vergroot.

De kans op dementie wordt vooral bepaald door iemands leeftijd. Omdat mensen steeds ouder worden, neemt het aantal dementiegevallen wereldwijd sterk toe. Toch zien we in rijke landen een lichte daling in het aantal nieuwe gevallen van ouderdomsdementie. Dit komt waarschijnlijk doordat er sinds de jaren 80 veel aandacht is voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Neuropsycholoog en epidemioloog Kay Deckers van Maastricht University benadrukt: "Veel mensen realiseren zich dat niet, maar wat goed is voor hart en vaten, is ook goed voor het brein."

Het belang van goed zicht en gehoor

Een andere verrassende factor in het voorkomen van dementie is je zicht en gehoor. Verlies van gezichtsvermogen en gehoorverlies kunnen je risico op dementie verhogen. Daarom is het belangrijk om tijdig je ogen en oren te laten controleren. Heb je een bril nodig? Zorg dan dat je er een draagt. Ook als je gehoor minder wordt, kan een gehoorapparaat je helpen om actief en betrokken te blijven in sociale situaties, wat weer goed is voor je hersenen.

Sociale activiteit en onderwijs

Sociale contacten en mentale activiteit spelen ook een grote rol in het gezond houden van je brein. Blijf nieuwsgierig, leer nieuwe dingen en onderhoud sociale contacten. Onderwijs van jongs af aan is belangrijk, maar ook later in het leven kun je door cognitief en sociaal actief te blijven je brein sterk houden.

Schone lucht en gezonde omgeving

Een schone leefomgeving is eveneens belangrijk. Luchtvervuiling blijkt namelijk ook een risicofactor voor dementie te zijn. Hoewel je niet altijd invloed hebt op de luchtkwaliteit in jouw omgeving, kun je wel maatregelen nemen om jezelf hiertegen te beschermen. Denk aan het vermijden van drukke verkeersgebieden tijdens het sporten of wandelen.

Begin op tijd

Hoe eerder je begint met het aanpakken van deze risicofactoren, hoe beter. Zelfs op latere leeftijd kan een gezondere leefstijl nog een positief effect hebben, al is dit minder sterk naarmate je ouder wordt. Uit onderzoek van Maastricht University bleek dat zelfs vijftigers en zestigers hun kans op dementie kunnen halveren door gezonder te gaan leven. Voor zeventigers is het effect iets minder, en bij tachtigers was er geen effect meer te meten.

Door bewust te kiezen voor een gezonde leefstijl, regelmatig je ogen en oren te laten controleren, en actief te blijven in je sociale leven, kun je de kans op dementie verkleinen. Het zijn eenvoudige stappen die een groot verschil kunnen maken in de kwaliteit van je leven.

Bronnen en links

Gerelateerde artikelen

Lees ook