Medicatie bij kinderen

Medicatie bij kinderen

Advies
Medicijnen
Bijwerkingen Dosering Innamevorm Kindermedicatie Veiligheid
Gepubliceerd op 11 september 2024

Medicatie verstrekken aan kinderen is maatwerk

Is je kind ziek? Je wilt natuurlijk dat hij of zij zo snel mogelijk beter wordt! Medicatie kan hierbij helpen, maar het geven van medicijnen aan kinderen is niet hetzelfde als bij volwassenen. Het lichaam van een kind is namelijk anders opgebouwd en reageert ook anders op medicatie. Daarom is het belangrijk om altijd goed op te letten bij het geven van medicijnen aan je kind.

 

Medicatie bij kinderen

Doseren

Bij kinderen werkt medicatie anders door hun groei en ontwikkeling. Hun maag, lever en nieren zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor medicijnen soms langzamer werken of langer in het lichaam blijven. Dit betekent dat ze andere doseringen nodig hebben dan volwassenen. Bijvoorbeeld, paracetamol kan langer blijven werken, antibiotica worden soms minder goed opgenomen, en huidcrèmes kunnen sneller in het lichaam komen. Daarom is het belangrijk om medicijnen voor kinderen altijd zorgvuldig te doseren.

Daarom rekenen we altijd zorgvuldig na hoeveel medicatie jouw kind precies nodig heeft. Dit maatwerk zorgt ervoor dat je kind veilig en effectief behandeld wordt.

Innemen van medicijnen

Daarnaast is het vaak lastig voor jonge kinderen om tabletten door te slikken. Gelukkig zijn er alternatieven zoals drankjes, zetpillen of kauwtabletten. In de apotheek kunnen we je adviseren welke vorm het meest geschikt is voor jouw kind. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de medicatie niet alleen werkt, maar ook gemakkelijk in te nemen is.

Nooit zomaar iets veranderen!

Het is belangrijk om de instructies van de apotheek goed op te volgen. Geef nooit zomaar een hogere dosis als je denkt dat het beter werkt en stop ook niet vroegtijdig met de medicatie zonder overleg. Als je vragen hebt over hoe je de medicatie aan je kind moet geven of als je je zorgen maakt over bijwerkingen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de apotheek.

Onze tips op een rij

  1. Let goed op de informatie op het etiket. Hier staat precies hoe je het medicijn moet gebruiken. Als iets niet duidelijk is, vraag ons dan om uitleg.

  2. Wees voorzichtig met antibiotica. Je moet een antibioticumkuur altijd afmaken, ook als de klachten al eerder verdwijnen. Als je de kuur niet afmaakt, is er kans dat de klachten terugkomen. De kuur afmaken betekent dat je het medicijn zo lang gebruikt als de arts heeft aangegeven. Dit staat vaak ook op het etiket van het medicijn, bijvoorbeeld ‘gedurende 1 week’.

  3. Vrij verkrijgbare geneesmiddelen (ook wel OTC-geneesmiddelen genoemd) kunnen ook risicovol voor kinderen zijn. Bij de apotheek kunnen we je hier goed over informeren. Voor kinderen jonger dan 2 jaar is het bijvoorbeeld beter om geen menthol te gebruiken. Zij kunnen soms moeilijk ademen door menthol. Gebruik daarom geen stoomdruppels, stoomcapsules of inhalatiezalf met menthol bij deze jonge kinderen. Ook bij bepaalde pijnstillers, antiallergie middelen, oogdruppels of neusdruppels is deskundig advies erg belangrijk. 

  4. Heb je vragen over het medicijn van je kind? Vraag ons om advies. Bijvoorbeeld over hoeveel medicijn je je kind moet geven, hoe het zit met bijwerkingen, of wat je kunt doen als je kind het medicijn niet wil innemen. 

  5. Ben je zwanger en/of geef je borstvoeding? Dan is het erg belangrijk dat je ons hierover informeert! Medicijnen kunnen namelijk in het lichaam van de baby komen, via het bloed tijdens de zwangerschap of via de borstvoeding. Meld het ons dus als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Wij kunnen je dan adviseren. En lees de bijsluiter extra goed als je medicijnen gebruikt.